четвртак, 22. новембар 2018.

Филм о Делиградској бици


После оживљавања Варваринске битке,  ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша снимили су још један документарни филм који осликава битке из Првог српског устанка, у питању је Делиградска битка, и ова битка је скоро заборављена, циљ је био исти, да оживимо и отргнемо од заборава ову јуначку битку, која се десила пре тачно 212. година.
Филм је рађен у корелацији предмета, историја, веронаука и географија, а реализатори филма су ученици осмог разреда и њихови професори Ђорђе Бојанић, професор историје,  вероучитељ ђакон Дејан Јовановић и професорка географије Александра Цолић. Филм je реализован са благсловом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија.


У поход са истим циљем, Делиградска битка је скоро заборављена, зато смо ту да је отргнемо од заборава и тако наше јунаке из шанчева оживимо, оне који су се борили за нас, за нашу слободу… Подсећамо да се септембра 1806. године одиграо бој на Делиграду у Првом српском устанку. Сукобиле су се српска војска под вођством Карађорђа и турска војска коју је предводио Ибрахим паша.