уторак, 23. новембар 2021.

МЕЋУНАРОДНИ МЕСЕЦ ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА

 

„Бајке и народне приче широм света“

 

Октобар је Међународни месец школских библиотека. Школски библиотекари  га обележавају разним активностима, славе и залажу се за важност школских библиотека, професионалаца у библиотеци, као и ученика који их чине сјајним!

. Школска библиотека би требало да буде центар сваке школе, из ког потиче развијање креативности и унапређивање личних потенцијала ученика, као и полазна тачка целоживотног учења.

Тема ове године је „Бајке и народне приче широм света

 

Ове године смо позвани да прославимо везу између књиге, читања, школских библиотека, бајки и фолклора. Тема је осмишљена тако да буде доступна свим нашим корисницима. Кад чујемо речи „Некада давно ...Био једном један...“ у трену се нађемо у чаробном свету књига које нам пружају скривени поглед на животе вила, вилењака, принчева и принцеза, змајева и других створења. Приче и бајке које се преносе генерацијама уче нас о људским вредностима и културама. Хајде да причамо приче, повезујемо се и учимо о земљама широм света.

 

Није ли забавно причати о свом стваралаштву са другима? Није ли оживљавање прича радосно искуство? Како је узбудљиво слушати приче ткане широм света!

 Одлучили смо да читамо на српском,француском и немачком.Да се упознамо са нашим и страним народним причама и бајкама.Упознали смо и народну традицују,фолклор и обичаје а научили смо како се деца играју код нас,а како у другим земљама.

                            СРБИЈА

Народна традиција су усмена и писана предања,стваралаштво и уметноср једног народа које се преноси са колена на колено. Трудимо се да преносимо нашим поколењима  приче,легенде,песме,игре,пословице,загонетке и на тај начин их сачувамо од заборава.

НАРОДНЕ ПРИЧЕ

Данас ћемо вам представити једну шаљиву народну песму која се зове „Да вам певам што истина није”.



Кратке народне песме у којима се описује нека смешна ситуација или необично понашање јунака називају се шаљиве песме. Настале су у прошлости и представљале су вид забаве.

Ученици одељења 2-2 са учитељицом Оливером Манић обрадили су ову народну причу и илустровали је на часу ликовног образовања. 





МЕЂЕД,СВИЊА И ЛИСИЦА

Овај текст је народна умотворина. Први пут ју је забележио Вук Стефановић Караџић у делу Српске народне приповијетке.

Басна је прича у којој су главни јунаци животиње. Животиње имају особине људи. Саопштавају поуку (поруку), мудар савет који усвајамо читајући басну. У причама о животињама, главни ликови су животиње који се понашају као људи. Дуже су од басни и немају издвојену поуку.



Направљена је изложба радова .









Учитељица 4-1 Јелена Влајинац са својим ученицима.


                     ФРАНЦУСКА

БАЈКЕ

Бајке су приче у којима су догађаји и личности измишљени,чудновати и немогући.

 Јунак бајке живи окружен чаролијама добрих вила и злих вештица, патуљака или џинова, змајева, аждаја и захвалних животиња.

Бајка је најстарија врста прозе. Читањем бајки цени се и воли поштење,скромност,правда и храброст а ,мрзи себичност,подлост,надменост и искоришћавање.

Све земље света имају своје приче и бајке по којима су познате.А ми ћемо овом приликом да се упознамо са некима од њих и да их упоредимо са нашим.

 У Француској је некада давно живео писац Шарл Перо који је написао најлепше бајке на свету а ви ћете их сигурно препознати јер су вам их причали и читали ваши родитељи и баке и деке.



 Бајке Шарла Пероа су опште прихваћене како код деце, тако и код одраслих, будући да задовољавају неколико једноставних услова: написане су једноставним, разумљивим језиком, са узбудљивим садржајем и нескривеном моралном поуком. Пероове бајке оставиле су дубок траг у будућој књижевности за децу. Њихов утицај се осећа у књижевном раду браћe ГримАндерсенаПушкина и других.

-       Црвенкапица

-      Трнова ружица

-         Мачак у чизмама

-         Палчић

-         Плавобради

-         Златокоса

-         Пепељуга

-         Вук и седам јарића


 





             НАШИ МАЛИ ДРУГАРИ У БОРАВКУ ГЛУМЕ И УЧЕ.

А СТАРИЈИ ДРУГАРИ ЧИТАЈУ И ГЛУМЕ НА ФРАНЦУСКОМ-УЧЕНИЦИ ИЗДВОЈЕНОГ ОДЕЉЕЊА 5-4 У НАСЕЉУ МИЛКА ПРОТИЋ.

снимак се налази на линку у прилогу.

ЦРВЕНКАПА У БОРАВКУ

ЦРВЕНКАПА НА ФРАНЦУСКОМ-LE PETIT CHAPERON ROUGE


                                  НЕМАЧКА

 ИНСПИРАСАНИ БАЈКАМА ШАРЛА ПЕРОА,БРАЋА ГРИМ СУ СТОТИНУ ГОДИНА КАСНИЈЕ ОБЈАВИЛИ СВОЈЕ БАЈКЕ,МЕЂУ КОЈИМА И СВОЈУ ВЕРЗИЈУ ЦРВЕНКАПЕ.

ЦРВЕНКАПА НА НЕМАЧКОМ

Свака прича и бајка има своју поуку, зато је њихово читање битно за  ДЕЦУ.