понедељак, 2. октобар 2023.

четвртак, 21. септембар 2023.

ЧАСОВИ ФРАНЦУСКОГ ЈЕЗИКА

Једно истраживачко путовање по Француској,упознавање знаменитости ове земље и њене  историје.Кроз страни језик се упија култура једног народа и начин размишљања на том језику.Ми смо се на нашим часовима трудили да на тај начин упознамо француски језик а да нам то не буде сувопарно учење наставног градива.По реакцији ученика моја мисија је успела јер су задовољно учествовали у свим активностима.
































 

ОБОГАЋЕН ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД

 

           


    У издвојеном одељењу у насељу Милка Протић, од ове школске године, почео је са радом обогаћен једносменски рад. У прилогу текста налази се слика предвиђених и планираних активности .

 ДОЂИТЕ ДА СЕ ДРУЖИМО И УЧИМО ЗАЈЕДНО,                            СТВАРАМО И ИСТРАЖУЈЕМО!

уторак, 23. новембар 2021.

МЕЋУНАРОДНИ МЕСЕЦ ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА

 

„Бајке и народне приче широм света“

 

Октобар је Међународни месец школских библиотека. Школски библиотекари  га обележавају разним активностима, славе и залажу се за важност школских библиотека, професионалаца у библиотеци, као и ученика који их чине сјајним!

. Школска библиотека би требало да буде центар сваке школе, из ког потиче развијање креативности и унапређивање личних потенцијала ученика, као и полазна тачка целоживотног учења.

Тема ове године је „Бајке и народне приче широм света

 

Ове године смо позвани да прославимо везу између књиге, читања, школских библиотека, бајки и фолклора. Тема је осмишљена тако да буде доступна свим нашим корисницима. Кад чујемо речи „Некада давно ...Био једном један...“ у трену се нађемо у чаробном свету књига које нам пружају скривени поглед на животе вила, вилењака, принчева и принцеза, змајева и других створења. Приче и бајке које се преносе генерацијама уче нас о људским вредностима и културама. Хајде да причамо приче, повезујемо се и учимо о земљама широм света.

 

Није ли забавно причати о свом стваралаштву са другима? Није ли оживљавање прича радосно искуство? Како је узбудљиво слушати приче ткане широм света!

 Одлучили смо да читамо на српском,француском и немачком.Да се упознамо са нашим и страним народним причама и бајкама.Упознали смо и народну традицују,фолклор и обичаје а научили смо како се деца играју код нас,а како у другим земљама.

                            СРБИЈА

Народна традиција су усмена и писана предања,стваралаштво и уметноср једног народа које се преноси са колена на колено. Трудимо се да преносимо нашим поколењима  приче,легенде,песме,игре,пословице,загонетке и на тај начин их сачувамо од заборава.

НАРОДНЕ ПРИЧЕ

Данас ћемо вам представити једну шаљиву народну песму која се зове „Да вам певам што истина није”.



Кратке народне песме у којима се описује нека смешна ситуација или необично понашање јунака називају се шаљиве песме. Настале су у прошлости и представљале су вид забаве.

Ученици одељења 2-2 са учитељицом Оливером Манић обрадили су ову народну причу и илустровали је на часу ликовног образовања. 





МЕЂЕД,СВИЊА И ЛИСИЦА

Овај текст је народна умотворина. Први пут ју је забележио Вук Стефановић Караџић у делу Српске народне приповијетке.

Басна је прича у којој су главни јунаци животиње. Животиње имају особине људи. Саопштавају поуку (поруку), мудар савет који усвајамо читајући басну. У причама о животињама, главни ликови су животиње који се понашају као људи. Дуже су од басни и немају издвојену поуку.



Направљена је изложба радова .









Учитељица 4-1 Јелена Влајинац са својим ученицима.


                     ФРАНЦУСКА

БАЈКЕ

Бајке су приче у којима су догађаји и личности измишљени,чудновати и немогући.

 Јунак бајке живи окружен чаролијама добрих вила и злих вештица, патуљака или џинова, змајева, аждаја и захвалних животиња.

Бајка је најстарија врста прозе. Читањем бајки цени се и воли поштење,скромност,правда и храброст а ,мрзи себичност,подлост,надменост и искоришћавање.

Све земље света имају своје приче и бајке по којима су познате.А ми ћемо овом приликом да се упознамо са некима од њих и да их упоредимо са нашим.

 У Француској је некада давно живео писац Шарл Перо који је написао најлепше бајке на свету а ви ћете их сигурно препознати јер су вам их причали и читали ваши родитељи и баке и деке.



 Бајке Шарла Пероа су опште прихваћене како код деце, тако и код одраслих, будући да задовољавају неколико једноставних услова: написане су једноставним, разумљивим језиком, са узбудљивим садржајем и нескривеном моралном поуком. Пероове бајке оставиле су дубок траг у будућој књижевности за децу. Њихов утицај се осећа у књижевном раду браћe ГримАндерсенаПушкина и других.

-       Црвенкапица

-      Трнова ружица

-         Мачак у чизмама

-         Палчић

-         Плавобради

-         Златокоса

-         Пепељуга

-         Вук и седам јарића


 





             НАШИ МАЛИ ДРУГАРИ У БОРАВКУ ГЛУМЕ И УЧЕ.

А СТАРИЈИ ДРУГАРИ ЧИТАЈУ И ГЛУМЕ НА ФРАНЦУСКОМ-УЧЕНИЦИ ИЗДВОЈЕНОГ ОДЕЉЕЊА 5-4 У НАСЕЉУ МИЛКА ПРОТИЋ.

снимак се налази на линку у прилогу.

ЦРВЕНКАПА У БОРАВКУ

ЦРВЕНКАПА НА ФРАНЦУСКОМ-LE PETIT CHAPERON ROUGE


                                  НЕМАЧКА

 ИНСПИРАСАНИ БАЈКАМА ШАРЛА ПЕРОА,БРАЋА ГРИМ СУ СТОТИНУ ГОДИНА КАСНИЈЕ ОБЈАВИЛИ СВОЈЕ БАЈКЕ,МЕЂУ КОЈИМА И СВОЈУ ВЕРЗИЈУ ЦРВЕНКАПЕ.

ЦРВЕНКАПА НА НЕМАЧКОМ

Свака прича и бајка има своју поуку, зато је њихово читање битно за  ДЕЦУ.


понедељак, 18. октобар 2021.

ПРИЧАМ ТИ ПРИЧУ




Пријатељи деце Србије организовали су конкурс на тму "ПРИЧАМ ТИ ПРИЧУ". Задатак је био осмислити и снимити кратак видео запис читања неке приче. Мали библиотекари су имали идеју да читају причу својој баки у знак захвалности свим бакама које су својим унукама читале приче у детињству. "Прича о малом прсту" -Душана Радовића,ј избор је ученика - чланова библиотечке секције.Наша библиотечка секција је , под менторством библиотекарке Марије Марковић освојила прво место у Србији,обогатила своју библиотечку грађу књигама добијеним за освојено прво место као и заслужено објављиваље видео записа приче на youtube каналу "Пријатељи деце Србије" и аутоматско слање видеа свим старачким домовима у Србији.

На следећем линку можете погледати наш награђени видео запис приче